Iste av vitt te – fräscht och nyttigt

Så har sommarvärmen äntligen nått oss i Sverige. Och då är det gott att läska sig med iste. Men då menar jag inte den söta drycken du kan köpa i snabbköpet, utan iste gjort på riktigt te. I det här fallet vitt te.

Iste med vitt te kan dra kallt

Vitt te e-tea Yunnan special

Vitt te - Yunnan Special

När jag gör iste föredrar jag ett fint vitt te utan smaksättning, till exempel Yunnan special.

Du behöver inte koka teet. Utan lägg det i en karaff eller i ett stort glas och fyll på med kallt vatten. Ställ in det i kylen och låt det dra några timmar. Använd ungefär dubbelt så mycket teblad jämfört med när du bereder varmt te.

Sedan silar du bort tebladen och ditt iste är klart för att smaksättas och drickas. Jag tycker om att smaksätta mitt iste med citron. Det är både fräscht och nyttigt. Du delar en citron och pressar ut saft efter egen smak. Men det går lika bra att använda lime, flädersaft eller något annat du gillar.

Vill du ha ett sötare iste?

Vill du ha ett sötare iste är det enklare att bereda det varmt i 3 till 5 minuter. Precis som ”vanligt” te. Sedan sötar du det och låter det kallna. Smaksätt och sätt in i kylen.

Vitt te sägs vara den nyttigaste tetypen av alla. Så ett iste gjort på vitt te och nyttig citron kan väl inte vara fel?

About these ads
Det här inlägget postades i Beredning, Smaker, Te på 2000-talet, Vitt te och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.