Göra eget iste till sommaren.

isteIste är läskande och gott när det börjar bli varmt ute. Men för att undvika onödigt socker och skadliga färgämnen rekommenderar jag dig att göra ditt iste själv.

Personligen föredrar jag att göra iste av vitt te eller gult te. Men rooibos och grönt te går också bra. Servera gärna med några isbitar och en skiva lime eller citron.

Iste av vitt te och gult te

När du gör iste av gult eller vitt te ska du använda extra mycket teblad. Bered det gärna med låg temperatur och längre tid. 50-60 grader i tio minuter kan vara lagom. Då kan du brygga tebladen en andra och kanske till och med en tredje gång.

Gult Te Yellow Tea KekechaLust och Fägring är ett smaksatt vitt te som passar bra till iste. Och föredrar du rena teer är White Pai Mu Tan och Yellow Yea Kekecha bra alternativ.

För smakens skull kan du söta ditt iste med lite koncentrerad saft eller druvjuice. Fläder eller rabarber kan jag varmt rekommendera. Men prova dig gärna fram till ditt egna favorit-iste.

Göra iste av rooibos

När du gör iste av rooibos behöver du inte koka det. Dosera med dubbelt så mycket te än vad du brukar ha och ställ in det kallt i kylen. Låt det dra några timmar, sila av det och sedan är det klart. Drick ditt iste som det är eller söta efter behag.

För iste av rooibos kan jag rekommendera Rooibos Acapulco eller Kaktus & Apelsin.

Iste av grönt te

Väljer du att göra iste av grönt te låter du det dra kortare tid jämfört med vitt te. Fem minuter vid 60 grader kan vara lagom. Smaksätt gärna ditt iste med lite saft eller druvjuice. Grön Mint och Guava är två te-sorter som passar bra till iste.

Lycka till med ditt iste och ha en trevlig sommar.

About these ads
Det här inlägget postades i Grönt te, Rooibos, Te på 2000-talet, Vitt te och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.