Test av Aquasense filterkanna

För att ditt te ska smaka bra är det viktigt att du brygger det vid rätt temperatur och låter det dra lagom länge. Det är två viktiga faktorer för ett löste av hög kvalitet. Men det finns en tredje faktor som inte alla tänker på. Och det är kvaliteten på vattnet som används. Man kanske inte funderar på det eftersom att det inte är så mycket att göra åt. Eller?

Det är enkelt att filtrera ditt vatten

Aquasense vattenfilter filterkannaHär i Sverige har vi mjukt och bra dricksvatten överlag. Men det finns ställen som har problem med kalkavlagringar vid uppvärmning av vattnet. Och klor, flour och mycket annat hittar vi i allt kommunalt vatten. Själv har jag bra kranvatten, men jag vill ändå testa att filtrera mitt kranvatten för att se om mitt redan goda te kan bli ännu bättre. Och för det testet ska jag använda en filterkanna som heter Aquasense.

Tevatten från Aquasense filterkanna

Jag ska testa tre sorters te med filtrerat vatten från filterkannan Aquasense. Samma tesorter jämförs med ofiltrerat vatten under samma förhållanden. Inget socker. Ingen mjölk. Bara teblad och filtrerat vatten. Jag kommer att bedöma smaken och utseendet på det färdiga teet.

White Cui Min Ekologiskt Vitt Te

Den första tesorten är ett vitt ekologiskt te som heter White Cui Min. Det har en  finstämd smak med många olika nyanser. Ett förstklassigt vitt te som kräver lite omsorg. Jag kommer bereda det vid cirka 75 graders temperatur under 4 minuter. En kopp med vanligt vatten och en kopp med Aquasense-fitrerat vatten. Det finns de som tycker 4 minuter är för lång tid men jag försäkrar att jag vet vad jag gör.

Ekologiskt Wjite Pai Mu Tan, vitt teDen andra tesorten är också ett vitt te. Ett ekologiskt White Pai Mu Tan. Det är lite kraftigare i smaken än det förstnämnda vita teet på grund av att det innehåller mer teblad i förhållande till toppskott. Även den här sorten kommer jag bereda med 75 graders temperatur under 4 minuter.

Ekologiskt Darjeeling First Flush FTGFOP1 Soom

Den tredje tesorten är ett svart ekologiskt Darjeeling First Flush FTGFOP1. Jag kommer bereda det vid hastigt uppkokat vatten, och även det ska få dra i 4 minuter. En kopp med vanligt vatten och en kopp från Aquasense filterkanna.

Resultat för test av
tevatten med Aquasense filterkanna

 

Vitt te, Ekologiskt White Cui Min

Ekologiskt Cui Min Med filtrerat och ofiltrerat vattenDen vänstra koppen innehåller den vita tesorten White Cui Min bryggt på vanligt kranvatten. Och den högra koppen samma te fast bryggt med Aquasense-filtrerat kranvatten.

Som du ser så skiljer sig färgen markant. Det filtrerade teet är mycket ljusare. Men smakmässigt känner jag ingen större skillnad.

Vitt te, Ekologiskt White Pai Mu Tan

Ekologiskt White Pai Mu Tan, vitt te, Med filtrerat och ofiltrerat vattenDen vänstra koppen innehåller White Pai Mu Tan, bryggt på vanligt kranvatten. Och den högra koppen samma vita te bryggt med Aquasense-filtrerat kranvatten.

Även här så skiljer sig färgen betydligt. Men jag känner också skillnad på smaken. Det filtrerade vattnet tar fram fler nyanser ur det vita teet. Och den behagliga sötman från toppskotten tränger igenom bättre. Bryggt på vanligt vatten känns Pai Mu Tan lite plattare. I det här fallet är det värt det extra besväret med att rena vattnet.

Svart te, Ekologiskt Darjeeling First Flush

Ekologiskt Darjeeling First Flush Med filtrerat och ofiltrerat vattenDen vänstra koppen innehåller ekologiskt Darjeeling First Flush, bryggt på vanligt kranvatten. Och den högra koppen samma svarta te bryggt med Aquasense-filtrerat vatten.

Som du ser så skiljer sig färgen inte speciellt mycket. Och det gjorde inte heller smaken. Jag får för mig att det filtrerade vattnet ger ett något beskare te. Men jag är inte helt säker. Hur som helst så var det ingen smakförbättring med det filtrerade vattnet.

 Slutsats för test av Aquasense filterkanna för tevatten

Personligen så filtrerar jag allt mitt dricksvatten, för jag tror att det är bra för min hälsa. Och jag känner en smakskillnad när jag dricker filtrerat vatten. Därför är det inte konstigt att det också kan påverka smaken på te.

I framtiden kommer jag säkert att filtrera tevatten när jag bereder ett fint vitt te, grönt te eller gult te. Men för svart te och rooibos så duger det bra med kranvattnet.

Värt att notera är att det är mjukt och fint vatten där jag bor. Om du har hårt, kalkrikt vatten bör du definitivt filtrera allt ditt tevatten. Det ger ditt te bättre smak och färg och det förlänger livslängden på din vattenkokare.

About these ads
Det här inlägget postades i Beredning, Köptips, Svart te, Te på 2000-talet, Vitt te. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Test av Aquasense filterkanna

  1. Åsa Hallström skriver:

    Mitt te smakar inte alls lika gott som förr i tiden.
    Jag har installerat ett mycket stort vattenfilter, och själva vattnet har numera ingen smak alls, men innehåller en del humus och kalk.
    Kan jag göra något mer åt vattnet?

  2. Fröken Eko skriver:

    Intressant! Jag dricker rätt så mycket te, men har aldrig tänkt på just det här med vattenkvaliteten. Fast det borde ju egentligen vara rätt självklart förstås! Tur är att jag tror vi har väldigt bra vatten här var jag bor.

    /F

Kommentarer inaktiverade.