Hur ligger det till med koffein i te egentligen? Och med Theanin?

TebladTeblad innehåller koffein. Det är de flesta av oss överens om. Men sedan går meningarna isär. Det sägs att svart te innehåller mer koffein än grönt. Att vitt te knappast innehåller något alls. Men det är mycket av det som sägs som inte stämmer.

Det är nämligen de små bladen och topparna som innehåller mest koffein. För tebusken använder sig av koffein för att skydda sina späda blad och toppar mot insekter. Och det betyder att vitt te och finare grönt te kan innehålla mer koffein än svart fermenterat te. Så var det med det.

Koffein piggar upp
och theanin lugnar ner.

Men det är inte bara mängden koffein som påverkar kroppen. Effekten av koffein ”balanseras” nämligen av theanin. Och som många andra näringsämnen bevaras theanin bättre i vitt te och grönt te. Koffein verkar uppiggande och theanin verkar lugnande. En bra kombination helt enkelt.

Så summa summarum är att vitt te och grönt te innehåller minst lika mycket koffein som svart te. Men de är ändå nyttigare på grund av theaninet.

Vi får väl avsluta med några ord om kaffe. Det innehåller ungefär dubbelt till tre gånger så mycket koffein som te. Men tänk på att det är för samma mängd dryck. Ofta dricker man mer te än kaffe per tillfälle.

Annonser

En tanke på “Hur ligger det till med koffein i te egentligen? Och med Theanin?”

  1. Jätte-intressant artikel! Älskar att sitta och koppla av med en kanna grönt eller vitt te. Man känner sig lugn och vaken på samma gång. Inte speedad som man blir när man dricker för mycket kaffe.
    Ha det gott/Jeanette

Kommentarer inaktiverade.