Darjeeling – Del 1 – Teernas Champagne

Utsikt över DarjeelingI den Indiska delen av Himalaya ligger Darjeeling. Ett distrikt som är känt för sitt te och sitt regniga klimat. Det är här det världsberömda Darjeeling-teet skördas tre gånger per år.

Darjeeling kallas ofta för teernas champagne. Kanske för att toner av vindruvan Muskatell är framträdande i smaken. Eller kanske för att det unika teet inte kan odlas någon annanstans.

Tebuskarna i Darjeeling är av den småbladiga kinesiska typen. De växer på branta vackra slutningar, upp till 2000 meter över havet. Och här är förutsättningarna perfekta för ett av världens bästa te. Lagom kallt, mycket sol, bra jordmån och många snabba regnskurar.

Teplantage i DarjeelingMen allt handlar inte om naturen. De familjeägda teplantagerna har noggranna rutiner och välutbildad personal. För te från Darjeeling är handplockat. Och det är bara de två översta fina bladen och en knopp som plockas och används. Inga kompromisser.

Nästan allt svart te från Darjeeling är inte fullt oxiderat. Precis som oolong. Det ser du på tebilden här nere. Det färdigbryggda teet har en naturlig och distinkt arom och färgen är ljusare än de flesta andra svarta teer. Har du inte provat Darjeeling te än så bör du göra det. Och eftersom Darjeeling är ett te som är värt sin egen bok, så kommer jag skriva fler inlägg framöver. Läs dem.


e-tea-Darjeeling-First-Flush-FOP

Advertisements