Darjeeling – Del 2 – De tre skördarna

Darjeeling teplantage dalgångSom bekant är klimatet i Darjeeling perfekt för teodling. Och området erbjuder tre skördar. De kallas First Flush, Second Flush och Höstskörd. Förutsättningarna för skördarna är olika då bland annat temperatur och regnmängd skiljer sig för olika säsonger. Därför varierar aromen mycket mellan de olika skördarna.

Darjeeling First Flush

First Flush betraktas som den finaste skörden. Av många till och med som det finaste teet av alla teer. Darjeeling First Flush skördas i mitten av mars när vårregnet börjat avta. Och efter vinterns stiltje i tillväxt erbjuder tebusken ljusgröna fina skott. Därför är First Flush ett ljusare och grönare te jämfört med de andra skördarna.

Karaktären skiljer sig mellan olika First Flush. Det beror på att teplantagerna ligger på olika höjd och de har olika sätt att producera det färdiga teet. Och jag kan lova att alla teplantager tycker att deras sätt är det enda rätta.

Det färdiga teet är ljust i färgen och smaken är lätt, blommig och ojämförbar med andra teer. Det passar att dricka när som helst på dagen. Du kan köpa Darjeeling First Flush hos varje välsorterad tebutik.

Darjeeling Second Flush

Darjeeling Castleton Second FlushNågon gång i juni, strax före monsunregnet, skördas Darjeeling Second Flush. Det har en mörkare färg och starkare smak jämfört med First Flush. Den bärnstensfärgade drycken har en tydlig dragning åt vindruvan muskatell.

Det är många som tycker att Second Flush ger det godaste teet. Och personligen tycker jag att det är det perfekta valet till afternoon tea. Varför inte ett Darjeeling Castleton som är vida känt för sitt Second Flush?

Darjeeling höstskörd (Third Flush)

Efter monsunregnet, i oktober till november, är det dags för den tredje skörden. Den kallas för höstskörden eller Third Flush. Den ger ett mörkare, mer kopparfärgat, te än de andra skördarna. Tebladen har vuxit sig stora och man låter dem oxidera länge. Det ger en fyllig och rund smak.

Darjeeling Marybong HöstskördPå grund av olika tillvägagångssätt och förutsättningar skiljer sig även höstskörden sig åt mellan olika teplantager. Ett välkänt höst-te kommer från den fina plantagen Marybong.

Till sist så finns det faktiskt en fjärde skörd. Den kallas för Monsoon Flush och skördas under regnperioden före höstskörden. Det här är ett enklare te och klassificeras inte lika noggrant som de andra skördarna.

Annonser