Vem drack den första koppen te?

Det är förstås omöjligt att veta vem som drack den första koppen te. Dessutom kanske det inte passar sig att skriva om det på en blogg med något modernare profil. Men det skadar inte att få lite perspektiv.

Kinesiskt drakeEn av de vanligaste legenderna handlar om den kinesiska kejsaren Shen Nung. Han sägs ha bryggt den första koppen te för drygt 4700 år sedan. Närmare bestämt år 2737 före Kristus. Av hälsoskäl kokade han alltid sitt vatten innan han drack det. För han var läkare och hade kunskap om vad som höll en frisk. Men en dag satt kejsaren ute för att dricka sitt vatten. Då råkade några blad från tebusken falla i hans kopp och på den vägen är det. Han tyckte om smaken och sägs också kommit underfund med teets välgörande egenskaper. Så ett stort tack från mig till Shen Nung.

 

Annonser

2 reaktioner till “Vem drack den första koppen te?”

  1. Hej! Jag undrar om du vet när vi började dricka te i Sverige? Tack på förhand för svar – och tack också för en trevlig artikel!

    1. Det var Carl Gustaf Wrangel som importerade det första teet till Sverige under andra halvan av 1600-talet. Men det är i mitten av 1900-talet som tekonsumtionen har ökat kraftigast. Och faktum är att ökningen fortgår. Många byter ut kaffet mot grönt te av hälsoskäl.

Kommentarer inaktiverade.