Beskt sa räven!

Räv som druckit beskt grönt teBeskt sa räven om sitt gröna te. Men varför blev det gröna teet beskt egentligen?

Det finns två huvudorsaker till att grönt te blir beskt. För det första: om det kokas på för hög temperatur. Och för det andra: om det får dra för länge. Det sistnämnda gäller för övrigt också för andra teer.

Grönt te är känsligare än svart fermenterat te, därför ska vattnet inte kokas. Cirka 80 grader är lagom temperatur för beredning av de flesta gröna teer. Det här gäller även för vitt te. Där kan det till och med räcka med en temperatur på 70-75 grader.

Optimalt är om du skaffar dig en vattenkokare med ställbar temperatur. Vill du inte ha en sådan kan du se ungefärlig temperatur på bubblorna i vattnet. När små bubblor börjar stiga till ytan är temperaturen runt 80 grader. Dubbelkolla gärna med en stektermometer. Du får snart rutin på det.

Hur länge ett grönt te ska dra beror lite på vilken sort det är, 2-3 minuter brukar vara lagom. Men vissa sorter kan må bättre av att dra lite kortare tid och andra lite längre. Köper du ditt gröna te från en bra tebutik får du tydliga instruktioner. Ett tips är att använda din äggklocka, för ett par minuter kan gå fortare än du tror.

Så från och med nu bereder du grönt te med rätt temperatur och rätt tid. Gott sa räven.

Annonser