Darjeeling – Del 3 – Darjeelings historia i korthet

Darjeeling toy train with viewDarjeeling är mytomspunnet och välkänt. Det hela startade år 1841 med Dr. Campbell som tjänstgjorde i den indiska läkarkåren. Han hade förflyttats till Darjeeling ett par år tidigare och hans intresse för te drev honom till att experimentera med teodling.

Till skillnad från teodling i övriga Indien planterade Campbell den kinesiska småbladiga tebusken. Och det visade sig att den trivdes utmärkt i Darjeeling. Den höga höjden med det kyliga och regniga klimatet var perfekt. Så den Brittiska regeringen inrättade några plantskolor och snart började de producera te kommersiellt.

Men det var brist på arbetskraft i det otillgängliga landskapet. Så Campbell kontaktade Shri Dakman Rai, en adelsman från Nepal, och bad om hjälp. Mr Rai fick över tusen personer att flytta till Darjeeling för att arbeta. Och som tack fick han en bit mark i Darjeeling.

Soureni teplantage i DarjeelingMed tiden räckte arbetskraften ändå inte till, så de brittiska te-direktörerna bad Mr Rai om fler arbetare. Och i gengäld fick han tefrön som betalning. Det blev startskottet för Mr Rais egna teplantager som han startade på marken han tidigare fått. De heter Soureni och Phuguri och finns kvar än idag.

När Indien blev självständigt sålde de flesta brittiska ägarna sina plantager till unga Indiska entreprenörer. Idag finns det cirka 85 stycken teplantager som tillsammans producerar 10 000 ton te per år. Likt de Franska vindistrikten skiljer sig smaken mycket mellan de olika plantagerna. Jordmån, regn och höjd varierar och sätter sin särprägel på teet. Så det är inte konstigt att Darjeeling-te kallas för teernas Champagne.

Annonser