Oolong-Te | Ge bort i present eller njut själv

Oolong te Butterfly of TaiwanOolong-te är lätt att ta till sig och tycka om. Det smakar mycket utan att vara för kraftfullt. Blommigt, runt och fylligt. Och har du inte druckit oolong så tycker jag ska överväga det starkt. Många personer som provat har ”fastnat direkt”. Jag är en av dem.

Oolong förenar det bästa av två världar. Det naturliga gröna teet med det fylliga svarta. Det är nämligen bara delvis oxiderat. Mellan 10 % och 70 % beroende på vilken sort. Är det lätt oxiderat påminner det om grönt te, medans ett mer oxiderat blir kraftfullare. 

Ett kraftigt oxiderat oolong är rundare än ett svart te och det drar inte heller åt besk smak.

Brygg oolong-te flera gånger

Oolong blir godast när du brygger med mycket teblad under kort tid. Och då kan du använda samma teblad tre-fyra gånger. Jag tycker att den andra och tredje bryggningen smakar bäst. Temperaturen ska ligga mellan 80 och 90 grader. Öka temperaturen lite för varje bryggning. Du bör använda tekanna eller en rejäl tekula för att teet ska kunna utvecklas som det ska.

Oolong-te kommer från Kina och Taiwan

Oolong kommer från Fujian i Kina men har under de senaste århundradena blivit vanligt i Taiwan. En av de populäraste sorterna är Ti Kuan Yin från fastlandet. Det är svagt oxiderat och ligger nära ett grönt te. Olika varianter av Formosa oolong är också vanligt här i Sverige.

Ooolong-te passar bra att ge bort som present

Fancy oolong Eftersom oolong-te är så lätta att ta till sig passar de bra att ge bort i present. Chansen är stor att den som får det tycker om det. Mitt hetaste tips är Butterfly of Taiwan. Ett oolong med behaglig sötma som drar åt svart te. Mycket smak men aldrig beskt. Även Fancy oolong har det där ”lilla extra”.

Jade Dong Ding OolongÄr din vän, som ska få presenten, en stordrickare av grönt te passar Jade Dong Ding oolong bra. Det är milt och mjuk med en tydlig grön karaktär. Det har en stark personlighet och är svårt att jämföra med något annat te.

Så har du inte provat oolong-te än är det kanske dags att ge det en chans?

Annonser