Kan Grönt Te vara farligt för levern?

Allt som oftast skrivs det om positiva hälsoeffekter av grönt te. Men många tidningar skriver nu om en dansk kvinna i 55-årsåldern som påstår sig fått försämrade levervärden på grund av grönt te. Betyder det att grönt te kan vara farligt för din lever?

Grönt te är inte farligt för levern

Svaret är nej. Att dricka grönt te är inte farligt för din lever. Det framgår i en ny artikel från livsmedelsverket. Enligt dem finns det någon enstaka fallrapport som pekar mot negativa effekter, men det är mycket sällsynt. Och troligtvis handlar det om samverkan mellan andra faktorer i kost och livsstil. Så du kan lugnt bereda dig en kopp grönt te och läsa livsmedelsverkets artikel här.

EGKG i grönt te-extrakt kan vara farligt för levern

Däremot kan extrakt av grönt te vara skadligt. Eller rättare sagt polyfenolen EGKG. Och grönt te-extrakt används i vissa kosttillskott och bantningspreparat. Men huruvida det är farligt eller inte beror på hur känslig du är mot EGKG. Vissa tecken tyder på du blir känsligare när du äter för lite mat eller vid fasta. Så personligen skulle jag undvika grönt te-extrakt för viktminskning, men det är en annan historia.

Annonser

2 reaktioner till “Kan Grönt Te vara farligt för levern?”

 1. Hej!

  Min läkare sa även till mig att hon hade läst att grönt te kan skada levern. Verkar konstigt då de flesta artiklar verkar relatera till extrakt i bantningsmedel och inte till enbart vanligt tedrickande? Personligen dricker jag ofta nästan 1 liter grönt te under vardagarna då jag studerar, men högkvalitativt te, ca 100 SEK för 100 gram. Men jag använder samma te under hela dagen. Dock reagerar man ju då ens läkare berättar detta.
  Kan det vara negativt att dricka ca 5-6 koppar om dagen, även om jag enbart använder mig av samma mängd te under hela dagen?

  1. Hej.

   Det som din läkare har läst kommer troligtvis från den artikeln jag nämnde i mitt inlägg. Och med tanke på alla hundratals forskningsrapporter som talar för det positiva med grönt te tror jag inte man ska vara orolig.

   Om högkvalitativt grönt te är bättre för levern eller inte har jag ingen aning om. Men det är i vilket fall väldigt gott :-).

Kommentarer inaktiverade.