Vad är Chai-te? Och vad är Chai Latte?

Det är vanligt att Chai-Te förväxlas med Chai Latte. Men de två Chai-dryckerna har faktiskt fler olikheter än likheter.

Chai Latte är en söt kaffedrink.

Chai-Latte är kaffe, mjölk, Earl Grey-te och socker. Till det kommer kardemumma, ingefära och kanel. Ibland också Kryddnejlika. Nu hör det inte till vanligheterna att röra ihop sin egen Chai Latte. De flesta väljer att köpa ett pulver. Espresso House sägs ha det bästa Chai Latte-pulvret.

Så vad är då Chai-Te?

Chai Green - Chai TeChai är en kryddblandning som sätter smak åt te. Vanligast är svart te och rooibos. Med det blir allt vanligare med grönt chai-te och till och med vitt chai-te.

En chai-kryddning består av kardemumma, kanel och peppar. Svart chai-te brukar innehålla svartpeppar, medans rosépeppar är vanligt i rooibos chai. Utöver det innehåller chai-te ofta kryddnejlika, ingefära och lite vanilj. Grönt Chai-Te kan också kryddas med lite mynta. Det ger en fräsch smak, och passar därför också bra att drickas kallt på sommaren.

Chai Orange - Chai Te

Ett chai-te är fylligt och kraftigt. Och det är under det kalla vinterhalvåret som Chai-te är mest populärt. Runt juletid kan man med fördel dricka Chai-Te med smak av apelsin. Passar perfekt.

Gör din egen Chai-Te Latte

Tycker du om Chai Latte så tycker jag att du ska prova att göra din egen Chai-Te Latte. Det är mycket nyttigare. Och som te-drickare tycker jag dessutom att det är godare.

Börja med att hälla upp en halv kopp chai-te. Eller ett halvt glas om du föredrar det. Söta med lite socker eller honung. Sedan häller du på varm skummad mjölk och toppar med lite kanel eller kardemumma. Ditt Chai-Te är klart att dricka.

Köpa Chai-Te

Du kan köpa Chai-Te från E-tea Tehandel. Där finns:

Bombay Chai

Chai Green

Chai Orange

Rooibos Chai

Där hittar du också ett par kryddiga liknande chai-blandningar:

Orientalisk Natt

Rooibos Lava

Orientalisk Natt - Ett kryddigt rooibos-te
Orientalisk Natt – Ett kryddigt rooibos-te
Annonser

2 reaktioner till “Vad är Chai-te? Och vad är Chai Latte?”

  1. Jag har aldrig hört talas om att chai latte skulle innehålla kaffe! Har druckit chai latte på flera olika caféer och de har aldrig haft kaffe i. De flesta använder dock syrup istället för te för att få chaismaken och det verkar smartare för jag har aldrig lyckats göra en god chai latte hemma med bara te 😦 Chaismaken blir nästintill obefintlig och det smakar bara som sötad, skummad mjölk 😦

    1. Har du provat med Rooibos Chai? Då kan du använda mycket te och koka det under längre tid. Kanske 10 minuter. Då får du ut mycket smak utan att de blir för skarp (som från svart te). Det smakar inte likadant som Chai-pulver men är betydligt nyttigare. Lycka till med ditt Chai-te.

Kommentarer inaktiverade.