Grönt Sencha Te är oftast Japanskt

När man pratar om grönt Sencha te är det nästan alltid japanskt te som avses. Och då främst rent te, inte smaksatt. Ordet Sencha betyder avkok på japanska.

Men Sencha är inte alltid rent japanskt te. Det finns också kinesiskt grönt Sencha te och olika varianter av smaksatt Sencha.

Japanskt Grönt Sencha Te

Japansk Sencha TeMen vi börjar med japanskt grönt Sencha te. Det populäraste teet i Japan. Faktum är att 75% av allt te som produceras i Japan är just grönt Sencha te.

Som annat grönt te är Sencha inte oxiderat. Några timmar efter plockning duschas tebladen med het ånga och oxideringen stannar av. Och det gröna teet behåller sin färg och sina näringsämnen. Ångbehandlingen pågår cirka 20 sekunder.

Sencha te behåller sin naturliga smak

Efter ångbehandlingen rullas tebladen hårt för att kapsla in den naturliga och goda smaken. Bladen formas och till sist så läggs de för torkning. Man maler aldrig japanskt grönt Sencha te.

Japanskt grönt Sencha te är vackert att se på. De långa tebladen är cylindriska och platta och skiftar i gröna nyanser.  En del ser nästan ut som gröna pinnar. Smaken är lite gräsaktigt. I vissa fall kan det dra åt sjögräs.

Shincha är den första skörden

Den första skörden av Sencha te ger det smakrikaste och godaste teet. Skörden kallas för Shincha, vilket betyder ”den första månaden”. Lite beroende på var i japan man är infaller Shincha-säsongen i april till maj.

Kinesiskt Grönt Sencha Te

China OP Sencha - kinesiskt Sencha teI Kina är grönt te den vanligaste tesorten. Där stoppar man oxidationen av grönt te genom upphettning i ugnar eller stora wokpannor. Men för kinesiskt grönt Sencha te har man importerat den japanska metoden med ånga. Och resultatet blir ett grönt Sencha te som ofta kostar mindre än det japanska.

Ett Kinesiskt grönt Sencha te är milt i smaken. Lite rundare än det japanska och ofta med en sötaktig och lite nötig ton. Det är ett bra te att börja med om du inte är van att dricka grönt te.

Smaksatt grönt Sencha te

Det är tacksamt att använda kinesiskt grönt Sencha te tillsammans med goda och nyttiga smaker. Havtorn, gojibär och bergamott är några exempel. Det gröna Sencha teet släpper fram de andra goda smakerna.

Men även lite finare japanskt grönt Sencha används till smaksatt te. En klassiker är Sencha Cherry, ett grönt Sencha te tillsammans med japanska sakura-körsbär.

Sencha Sakura Cherry

Köpa Grönt Sencha Te

Du kan köpa grönt Sencha te hos E-tea tehandel. Där finns bland annat följande sorter:

Japansk Sencha

Kinesisk Sencha

Sencha Sakura Cherry

Annonser