Test av Riklig tekanna från IKEA

När du ska köpa tekanna finns det många att välja på och priset på tekannor varierar. Men är det alltid den dyraste tekannan som är bäst? Här har jag testat en billig tekanna – Riklig tekanna glas som jag köpt på IKEA.

Riklig_tekanna_från_IKEA
Bilden på tekannan kommer från IKEA´s webbplats

 

Tekannan är av glas med sil av rostfritt stål. Den känns lite lätt men det behöver ju inte vara en nackdel. Jag har haft tekannan ett antal månader och den är fortfarande hel.

Den rostfria silen är rymlig och robust så tebladen har gott om plats för att utvecklas. Den går långt ned i tekannan, vilket är bra om man bara är två som ska dricka te. Men ska du dricka te själv är en bra tesil att föredra.

 

En irriterande detalj är locket på tekannan. Det är nämligen lätt hänt att öppningen hamnar fel, vilket resulterar i att man spiller när man häller upp. När det händer tycker jag självklart att det är ett konstruktionsfel. Men med lite distans kan man kanske tycka att det är handhavandefel.

Använd engångs tepåsar för löste när du brygger rooibos

När jag brygger grönt te, vitt te och svart te stannar de mesta tebladen kvar i tesilen. Det blir nästan inget skräp i tekoppen. Precis som det ska vara. Men brygger du rooibos kan du köpa engångs-tepåsar för löste. Då slipper du alla små rooibosbitar som annars simmar omkring i tekoppen.

Att rooibos tar sig genom silen är inget unikt för den här tekannan. Så det är lämpligt att använda tomma tepåsar för löste till de flesta tekannorna när du kokar rooibos.

Tekanna för flera personer, men tesil när du är själv

Idag finns många tekannor där du kan pressa ihop tebladen efter bryggning. Ett exempel är Bodum Assam. Fördelen är att det inte frigörs mer smakämnen och ditt te blir inte beskare allt medans tiden går. Riklig tekanna i glas har ingen sådan anordning så därför ska teet serveras direkt. Och vill du och ditt sällskap ha en kopp till så får du brygga en ny omgång.

Som de flesta tekannor är även den här avsedd för fler än en person. Så ska du brygga te till dig själv så är det bättre att köpa en stor tesil. Men för två till fyra personer fungerar Riklig tekanna riktigt bra.

Mest prisvärda tekannan

Min slutsats är att du får mycket tekanna för pengarna när du köper Riklig tekanna från IKEA. Den kostar 99 kronor så den är utan tvekan den mest prisvärda tekannan som jag har hittat. Bra jobbat IKEA.

Länk till Rikligt tekanna glas från IKEA

Annonser

En tanke på “Test av Riklig tekanna från IKEA”

  1. Pingback: I love CHAI |

Kommentarer inaktiverade.