Oolong te

Oolong-te är lätt att ta till sig och tycka om. Det smakar mycket utan att vara för kraftfullt. Blommigt, runt och fylligt. Och har du inte provat oolong så är det dags nu.

Oolong förenar det bästa av två världar. Det naturliga gröna teet med det fylliga svarta. Det är nämligen bara delvis oxiderat. Mellan 10 % och 70 % beroende på vilken sort. Är det lätt oxiderat påminner det om grönt te, medans ett mer oxiderat blir kraftfullare.

Brygg oolong-te flera gånger

Oolong blir godast när du använder mycket teblad under kort tid när du brygger. Och då kan du använda samma teblad upp till fyra-fem gånger. Jag tycker att den andra och tredje bryggningen smakar bäst. Temperaturen ska ligga mellan 80 och 90 grader. Öka temperaturen lite för varje bryggning.

Oolong-te kommer från Kina och Taiwan

Oolong kommer från Fujian i Kina men har under de senaste århundradena blivit vanligt i Taiwan. En av de populäraste sorterna är Ti Kuan Yin från fastlandet. Det är svagt oxiderat och ligger nära ett grönt te. Olika varianter av Formosa oolong är också vanligt här i Sverige.

Formosa oolong
Formosa oolong
Oolong - Butterfly of Taiwan
Oolong - Butterfly of Taiwan
Annonser

En tanke på “Oolong te”

Kommentarer inaktiverade.

Grönt Te, Vitt Te, Rooibos, Chai Te, Yogi Te och Oolong

%d bloggare gillar detta: