Svart te

Det vanligaste teet du möter i svenska butiker är det svarta. Ofta smaksatt med frukt eller bär. Till exempel Earl Grey som är smaksatt med citrusfrukten bergamott.

Svart te är till skillnad från grönt och vitt oxiderat. Eller fermenterat som det också kallas. Teet får en mörkare färg och kraftigare doft och smak.

Darjeeling växer där marken möter himlen

Darjeeling te är bland de finare svarta teerna. Det är ljust och lätt med en smak som går åt vindruvan muskatell. Det kallas ofta för teernas champagne.

Darjeeling ligger i Indien, på Himalayas höjder. Ju högre upp buskarna växer desto mer smakar teet.  Första skörden kallas för ”first flush”. Teet har en ljus färg, mild och aromatisk smak och är det bästa som går att dricka enligt många personer. Andra skörden, ”second flush”, ger ett kraftigare te med sötare smak och mer dragning åt muskatell. Den tredje skörden kallas höstskörd.

Assams andra skörd ger gyllene bladtoppar

Assam har en mustig smak. Det kommer från Indien men odlas också på Sri Lanka. Den första skörden ger ett friskt och smakrikt te. Men till skillnad mot Darjeeling ger den andra skörden ett exklusivare och lite dyrare te. Vid det laget har mängden klorofyll minskat och spetsen på bladen får en gyllene färg, nästan åt orangehållet. Den andra skörden är mjukare och lite sötare i smaken.

Darjeeling-Castleton-Second- Flush
Darjeeling Castleton
Assam-OP1-Leaf-Blend
Assam svart te
C.C.Manhattan- svart te smaksatt med Champagne och Jordgubb.
C.C.Manhattan- ett svart te smaksatt med Champagne och Jordgubb.
Annonser

Grönt Te, Vitt Te, Rooibos, Chai Te, Yogi Te och Oolong

%d bloggare gillar detta: